Cupcakes med jordgubbstryffel

Kakor och karameller / 14 April, 2013 - 19:21 / Cupcakes och muffins

Det finns nog inget bättre vårtecken än jordgubbar! Dom är både goda och fina att titta på, och passar perfekt till cupcakes. Detta receptet hittade jag i Roy Fares bok "Sweet" - en gudomlig bok fullproppad med vackra bakverk. 
Lägger såklart ut receptet så att ni kan göra egna jordgubbscupcakes hemma!
 
I receptet står det att man ska använda röd karamellfärg men jag använde rosa färgpasta, för att jag verkligen ville få en rosa färg och inte rosa-röd. Färgpasta går att köpa på nätet och passar utmärkt till just frosting eftersom den är så pass fast att den tillåter frostingen att behålla sin konsistens. Men röd karamellfärg går ju självklart bra ändå!
 
Muffinssmet
110 g osaltat smör
2 dl strösocker
2 ägg
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
en halv citron, finrivet skal
 
Jordgubbstryffel
50 g jordgubbar (ca 2 st stora)
170 g vit choklad
0,5 dl vispgrädde
saften från en halv citron'
25 g rumstempererat osaltat smör
 
Frosting
100 g rumstempererat osaltat smör
4 dl florsocker
1,5 tsk vaniljsocker
skalet och saften från en halv citron
230 g färskost
röd karamellfärg 
 
Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner dem i en bunke. Rör i omgångar ner mjölblandningen och mjölken i äggsmeten. Tillsätt slutligen citronskalet och rör om tills det blir en slät smet.
Lägg muffinsformarna i en muffinsplåt eller använd dig av dubbla formar på en vanlig plåt. Fyll med smet till tre fjärdedelar och grädda mitt i ugnen tills muffinsen är genomgräddade i ca 20 minuter. Låt muffinsen svalna på galler.
 
Jordgubbstryffel
Mixa jordgubbarna med en stavmixer eller mosa dem noggrant med en gaffel. Passera moset genom en sil till en puré. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädde, puré och citronsaft och häll det över den hackade chokladen. Tillsätt smöret i klickar och låt alltsammans stå i några minuter. 
Tillsätt några droppar karamellfärg och blanda alltsammans väl med en stavmixer eller slickepott. Låt tryffeln stelna i kylen i en timme.
 
Frosting
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och fluffigt med en elvisp. Tillsättt citronskal samt saft och vispa till sist ner färskosten tillsammans med några droppar karamellfärg.
Gör ett hål i varje muffins. Fyll hålen med tryffel och dekorera med frosting och jordgubbar. 
 
 
Nu är dina cupcakes redo att avnjutas!
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: