Påskbakning

Kakor och karameller / 31 Mars, 2013 - 14:48 / Cupcakes och muffins
0 kommentarer

Nu är det påsk, och vad passar då inte bättre än påskcupcakes och påsktårta? Receptet på tårtan hittade jag i de nyaste nr av "Hembakat". Cupcakesen har jag skapat genom att kombinera två olika recepet och såklart hittat på lite själv. 
Både tårtan och cupcaksen var enkla att göra. Ett tips är dock att göra chokladkrämen först eftersom den ska stelna i flera timmar. Men bara man har lite tålamod och fingerfärdighet går det bra! Kycklingarna/ankorna gjorde jag några dagar i förväg. Dock var receptet i tidningen bara beräknat till 8 personer så jag fick göra om recepetet till 12 personer, därav de konstiga måtten. Men den blir verkligen bra! 
 
 
Här kommer receptet på frostingen till cupcaksen. Själva muffinsen är gjord av en standardsmet som går att hitta på vilken sida som helst på nätet. Men frostingen är med citronsmak. 
 
Citronfrosting:
125 g färskost
60 g osaltat smör
7-8 dl florsocker, siktat
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl citronsaft
gul karamellfärg
 
Gör så här:
Vispa färskost, smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft till smidig konsistens. Tillsätt mer florsocker om det behövs. Tillsätt önskad mängd karamellfärg.
 
Jag spritsade bara längst ut i kanten på mina cupcakes eftersom jag ville få känslan av ett runt fågelbo. Men självklart kan man spritsa precis hur man vill!
 
 
 
Chokladtårta med vit chokladmousse
 
Botten
113 g smör
75 g mörk choklad
3 ägg
1,5 dl strösocker
2,25 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
en nypa salt
 
Vit chokladmousse
190 g vit choklad
3 dl grädde
150 g färskost (philadelphia) 
 
Chokladkräm
375 g mörk choklad
3/4 dl vispgrädde
113 g smör
 
Fyllning
lemon curd
se recept på "Pavlova"
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa med kokos, en form på ca 22 cm i diameter, med löstagbar kant. 
2. Smält smör, lägg i chokladen och låt den smälta.
3. Vispa ägg och socker vitt och riktigt poröst. Rör ner chokladsmeten.
4. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten med en slickepott.
5. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 35 min. Låt kakan svalna och ta ut den ur formen.
 
6. Chokladmousse:
Smält chokladen över vattenbad. Vispa grädden till fast konsistens. Rör färskosten mjuk i en skål. Häll chokladen över osten och rör till en slät smet. Blanda ostsmeten med grädden.
 
7. Chokladkräm
Smält chokladen tillsammans med grädde och smör över vattenbad. Låt svalna i rumstemperatur i 1-2 tim, tills krämen tjocknar. Den ska kunna gå att bre ut på tårtan så ställ den inte i kylen, då blir den stenhård. 
 
8. Montering:
Dela tårtbottnen i tre lager. Lägg understa delen på ett fat. Bred på ett tunt lager lemon curd. Bred sedan den vita chokladmoussen över. Lägg på den andra bottendelen. Bred på lemon curd och vit chokladmousse även på den. Lägg på den sista bottnen. Täck med plastfolie och låt stå i kylen ca 30 min - 1 timme. 
 
9. Ta ut tårtan och bred snabbt på chokladkrämen över hela tårtan. För att undvika smulor i chokladsmeten är det bra att lägga en stor klick längst upp och arbeta utåt och nedåt. 
 
10. Hyvla nougat och lägg som ett fågelbo uppe på tårtan. Dekorera med färgade ägg. 
 
KLART!
 

 
Chokladtårta med vit chokladmousse! Mums! 
 
 
 
 

Surdegsbröd

Kakor och karameller / 29 Mars, 2013 - 16:18 / Bröd
0 kommentarer

Idag blev det äntligen surdegsbakning. Tyckte det var på tiden. Trots att surdegsbröd är en lång prosess är det verkligen värt det! Brödet blev ljuvligt gott, trots att det blev väldigt tunt. Med det var ju trots allt första gången jag bakade surdegsbröd.
Lade ihop surdegsgrunden för nästan 2 veckor sedan och sen dess har den stått och bubblat och jäst till en sur deg. Igårkväll slängde jag ihop ingredienserna till fördegen och imorse började jag dagen med att ta fram bakmaskinen och börja blanda deg. Härligt sätt att starta dagen på!
Brödet jäste sammanlagt 2,5 timme och sedan vek jag försiktigt ihop degen några gånger och körde in den i ungen på 250 grader i 40 min. När innertemperaturen låg på 98 grader var bröden klara och då var det bara att ta ut dem och låta dem svalna på galler. Sedan blev det flera goda mackor! 
 
När jag väntade på att degen jäste passade jag på att göra några marsipankycklingar till på söndag. Då ska vi nämligen ha påskmiddag här hemma och jag tänkte dekorera mina påsk-cupcakes med kycklingarna! 
Hoppas dom blir lika fina som jag föreställt mig! 
 
 
 
Ljuvligt surdegsbröd. 
 
 
 
Och några väldigt söta kycklingar!

Donuts

Kakor och karameller / 24 Mars, 2013 - 19:49 / Kakor
0 kommentarer

Idag skulle jag egentligen ha gjort surdegsbröd. Hade laddat hela veckan och omsorgsfullt matat min surdeg till perfektion! MEN...jag glömde lägga ihop fördegen igårkväll. Så när jag glatt gick upp i morse och skulle baka, insåg jag mitt stora misstag och blev ett åskmoln. Men det dröjde inte länge förrän jag blev på bättre humör! 
Har länge velat baka donuts, så fick bli det istället. 
Lyckades även få hit Hedvig (som är lika galen i kakor som jag). 
Det var förvånandsvärt enkelt att baka donuts. Det enda som jag tyckte var lite jobbigt var den långa jäsningstiden på 1,5 timme. Men när donutsen väl åkte ner i kastrullen med oljan gick det väldigt snabbt! Och fina blev dom. Hedvig stod för dekorationen!
 
Här kommer receptet:
 
Donuts:
 
15 g jäst för söta degar
1 msk ljummet vatten
80 g smör
4 dl mjölk
1,5 dl strösocker
0.5 tsk salt
2 ägg
finrivet skal från en halv citron
ca 12 dl vetemjöl
1 liter matolja (rapsolja) till fritering
 
Glasyr:
75 g smör
5 dl florsocker 
0.5 dl mjölk
karamellfärg
strössel
 
 
Gör såhär:
 
1. Lägg jästen i en bunke. (Jag använde min bakmaskin, men det är inget måste). Tillsätt vattnet och rör ut jästen i det. Smält smöret i en kastrull. Häll ner mjölken och värm upp vätskan till 37 %. Använd gärna mattermometer. 
2. Häll blandningen i bunken och tillsätt socker, salt, ägg, citronskal och mjöl. Arbeta ihop till en jämn deg och låt den vila i ca 10 min under bakduk.
3. Kavla på en mjölad yta ut degen till en cirka 1 cm tjock platta. Ta med hjälp av en utstickare på 8-9 cm i diameter, ut rundlar och gör sedan med en betydligt mindre utstickare ett hål i mitten. Här funkar det även utmärkt att använda sig av ett stort och ett litet glas. Låt munkarna jäsa till dubbel storlek under bakduk i ca 1,5 timme. 
4. Hetta upp oljan till 165 grader ( i orginalreceptet står det 180 grader, men jag tycker de bränns för lätt då) i en kastrull med höga kanter och fritera munkarna tills de får en gyllenbrun färg. Fritera i omgångar. Plocka upp munkarna och låt dem rinna av på hushållspapper. Rulla munkarna i socker eller doppa dem i glasyren och dekorera med strössel.
 
Glasyr:
Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något. Vispa ner florsocker och mjölk till en slät glasyr. Färga glasyren efter tycke och smak. (Jag använde mig av färgpasta men karamellfärg går lika bra.) 
 
 
Nu är det bara att njuta av de underbara munkarna! 
 
 
Jag ger min deg kärlek!
 
 
 
Såhär gjorde jag när jag tog ut rundlar. Ett helt vanligt glas kom plötsligt till stor användning! Sedan var det bara att ta ut en rundning i mitten med ett snapsglas. 
 
 
Mums! Bollarna till höger är rundningarna som blev över när man tog ut ringarna i mitten. Dom blir perfekta "småtugg". Supergoda! 

Pavlova

Kakor och karameller / 17 Mars, 2013 - 16:07 / Tårtor
0 kommentarer

Första gången jag smakade Pavlova var för ca 1,5 år sedan på Nya Zeeland. Jag blev genast förälskad i denna fantastiska dessert, och när jag för någon vecka sedan hittade ett jättebra recept på tårtan visste jag att jag var tvungen att baka den. Jag prenumererar på tidningen "Hembakat" som är en fantastisk tidning för den som älskar att baka! Finns alltid spännande och smarriga recepet. Det var i senaste numret av hembakat jag hittade recepetet. Tidningen är verkligen ett måste för en bakfantast som mig.  
 
För att spara tid gjorde jag marängbottnen igår och grädden och dekorationerna idag. Det gick förvånandsvärt snabbt att koka ihop lemon curden! Minns att det tog längre tid förra gången jag gjorde lemon curd. Sen var det bara att vispa grädden, skiva upp färsk mango och jordgubbar och klicka ett jämt lager grädde på marängen och sedan dekorera med frukten.
När folk frågar var Pavlova egentligen är, brukar jag svara att "det är en frasig marängbotten med en gigantisk hög av grädde, lemon curd och frukter". Mums!
 
Här kommer receptet som lovat:
 
 
Marängbotten
4 äggvitor
3 dl ströcoker
2 tsk citronsaft
2 msk maizena majsstärkelse
 
Garnering
6 dl vispgrädde
2 msk lemon curd
1 färsk mango
färska jordgubbar
 
Lemon curd
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1,5 citron
 
1. Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum - det ska gå att vända bunken upp och ner. 
2. Tillsätt socker och citronsaft under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills marängen blir glansig och bildar mjuka toppar. Sikta i maizena och vänd försiktigt ner det i marängen. 
3. Bred ut marängen som en rund botten, ca 20 centimeter i diameter på bakplåtspapper (gärna med non-stick beläggning.) Klicka över resten och runda till för en fin form. 
4. Sänk värmen till 120 grader och grädda bottnen i nedre delen av ugnen i ca 1 tim och 15 min. Låt marängen sedan svalna helt i ugnen med stängd lucka. Flytta försiktigt över marängbottnen till ett tårtfat. Fram till hit kan du förbereda dagen före!
5. Precis innan det är dags att servera vispas grädden. Blanda ca 1 dl grädde med 2 msk lemon curd (recept längre ner på sidan) och bred ut på marängen. Klicka sedan över resten av grädden och dekorera med mango och jordgubbar. Servera tårtan genast. 
 
 
Pavlova: en marängbotten med ett berg av grädde och frukt. Underbart gott!
 
 
 
Så här gör du lemon curd:
 
1. Finriv citronskalet och pressa saften ur citronerna. Koka upp citronskal och citronsaft, 1 dl socker och smör tills all har löst sig. Låt svalna lite.
2. Vispa ägg och socker poröst och blanda med citronkrämen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Den får inte koka.
3. Klart! Krämen går utmärkt att frysa. 
 
 
 
Pavlovan är självklart godast om den äts på ett fint fat. En kopp te till tårtan skadar inte heller. Här njuter jag av tårtan på mitt underbara Pip studio - fat och dricker te ur min söta Green Gate- mugg. Allt smakar godare på vackert porslin!
 

Chokladcheesecake

Kakor och karameller / 16 Mars, 2013 - 23:24 / Cheesecakes
0 kommentarer

Första lediga lördagen på länge då man inte är uppbokad, så idag blev det bakning för hela slanten. Passade på att förberda marängbottnen till pavlovan, som jag tänkte lägga ihop imorgon. Det är verkligen ett bra tips att göra marängen dagen innan för det spar massor av tid när det väl kommer till dekoreringen. Recept på pavlova kommer imorgon!
Idag blev det kakbak med min kära vän Andrea. Vi gjorde en smarrig chokladcheesecake (faktiskt första gången jag gör en sådan). Det blev en spännande smakkombination med mörk choklad och creme cheese. Denna tårta passar perfekt efter maten eller till kaffet, men tänk på att den är ganska mäktig! Vi orkade bara äta en tårtbit var. Trots att den tar ca 60 min i ungen och att man måste vänta på att den svalnar, så är den verkligen värd det! Här kommer receptet:
 
Botten:
200 g chocolatechip cookies (tex Maryland)
1 msk kakao
25 g smör
 
Fyllning:
200 g mörk choklad minst 50%
300 g creme cheese
1 dl socker
1 dl vispgrädde
2 ägg
 
1. Smula eller mixa kexen fint. Tillsätt smält smör och kakao och blanda till en smulig massa. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i 120 grader i ca 10 min. 
2. Rör creme cheese och socker slätt. Hacka chokladen fint och smält den över vattenbad eller i mikron. Blanda ner creme cheese-blandningen i chokladen. Tillsätt grädden under omrörning. Knäck ner äggen, ett i taget och rör blandingen slät.
3. Häll smeten i formen och grädda i 120 grader i ca 50 min. Fyllningen ska fortfarande kännas aningen lös i mitten. Den stelnar när kakan kallnat. Låt kakan svalna. Pudra eventuellt kakan med florsocker och lägg en kvist citronmeliss på innan servering. 
 
Nu är det bara att njuta! 
 
 
 
Fyllningen innan den hälls i formen. Smarrigt värre!
 
 
 
Chokladcheesecaken ser både fin ut och smakar gudomligt! 

Prinsesstårta

Kakor och karameller / 10 Mars, 2013 - 15:39 / Tårtor
1 kommentarer

Första inlägget här på bloggen blir prinsesstårta! 
 
Prinsesstårta är en klassisk och underbart god tårta. Detta är faktiskt första gången jag gör det och med tanke på svårighetsgraden är jag riktigt nöjd! Nu när tårtan är färdig ser jag dock att jag snålat lite med grädden. Det ska vara ett tjockt och jämt lager grädde under marsipanlocket. Dessutom vispade jag äggen och sockret till tårtbottnen lite för kort stund och därför reste inte bottnen sig ordentligt. Så mer visp för fluffigare botten. 
Förutom det är jag nöjd med min tårta. Den smakade helt fantastiskt men om domarna i "Hela Sverige bakar" hade dissukterat den hade dom nog hittat lite småfel här och var.
Det är så underbart att baka en söndag! Då kan jag verkligen lägga ner min själ i bakningen. Jag jobbar ju oftast 6 dagar i veckan och med tanke på min häst, hinner jag inte baka så mycket som jag önskar. 
 
Men idag blev det tårtmums! Yummy!
 
 
 
 
 
 
Visping av tårtbottnen. Lägg märket till min elvisp! Den fick min mamma när hon flyttade hemifrån 1980. Så den blir 33 år gammal 2013. Min elvisp är ett köksredskap jag aldrig kommer att byta ut. Har aldrig hört talas om att dagens vispar håller längre än fem år. Så min är verkligen retro och det känns helt rätt! Älskar min elvisp!

Välkommen till min nya blogg!

Kakor och karameller / 08 Mars, 2013 - 18:07 / Kakor
0 kommentarer

Mitt första inlägg.