Äppelgömmor

Kakor och karameller / 13 November, 2014 - 10:59 / Bakelser
0 kommentarer

 
Det perfekta bakverket för den som både gillar sött och syrligt. Enkla att göra och poppis på fikabordet! 
 
8-10 st
Ingredienser
50 g smör, rumsvarmt
3 msk strösocker
1 äggula
1½ dl vetemjöl
 
Fyllning
3 äpplen
3 dl vatten (eller så att det täcker äpplena) 
1 dl kesella
½ citron, rivet skal och saft
1 tsk mald kanel
 
Garnering
130 g mandelmassa
½ dl mandelspån
florsocker
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör, socker, äggula och mjöl till en smidig deg. Fördela och tryck ut degen i 8-10 aluminiumformar. Grädda dem i nedre delen av ugnen i ca 10 min. 
2. Skala och skär äpplena i mindre bitar. Koka dem mjuka i vattnet blandat med socker. Låt dem rinna av i ett durkslag. 
3. Smaksätt kesellan med citronsaft och rivet skal. Lägg ca 2 tsk av kesellan i bottnen på formarna. Fördela äppelbitarna och strö över lite kanel.
4. Riv mandelmassan grovt och strö den över äpplena. Strö över lite flagad mandel. 
5. Grädda formarna på nytt i ca 7 minuter tills mandelmassan fått fin färg. Låt kakorna kallna. 
6. Pudra florsocker över varje äppelgömma innan serveringen. Förvara dem kallt. 
 
 

Hallonkladdkaka

Kakor och karameller / 11 November, 2014 - 14:01 / Kakor
0 kommentarer

 
 
Så här på höstkvisten (eller vinter som det egentligen borde vara i november), är det trevligt med lite minnen från sommaren. Hallon är ett av mina favoritbär och som ni säkert redan har upptäckt går hallon och choklad väldigt bra ihop. Så den här kakan är oundviklig, och rackarns god är den också! 
 
Ingredienser
100 g smör
100 g mörk choklad
2½ dl strösocker
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 ägg
1½ dl vetemjöl
 
Garnering
1 dl hallon, frysta eller färska
1-2 dl vispgrädee
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen, tillsätt chokladen och låt den smälta under omrörning. 
2. Rör ner resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet. 
3. Häll smeten i en smord och bröad form, 22-24 cm i diameter, med löstagbar kant. Smula sönder de frysta hallonen och strö dem över ytan.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 17-20 minuter. Låt den svalna i formen. 
5. Vispa grädden och spritsa en kant runt den kalla kakan innan servering. 
 
 
Mums till fikat! 

Goodiebag från baka.se

Kakor och karameller / 04 November, 2014 - 20:17 / Kakor
0 kommentarer

 
 
Woho! Idag är jag extra glad för jag fick ett väldigt trevligt paket med posten, nämligen en goodiebag från baka.se!
Jag fick den som tack för att jag deltog i en produktundersökning. Jag fick en produkt hemskickad och testade den, sedan fyllde jag i en enkät med frågor och fick goodiebagen skickad bara några dagar senare. 
 
Undersökningen var från Dr. Oetker så allt jag fick är såklart deras produkter. Goodiebagen innehöll: Cupcake Toppingmix, christmastree-strössel, chocodots-strössel och saffransarom. 
Och eftersom det snart är jul passar saffransaromen utmärkt! Det blir förhoppningsvis massor med bakning mot jul. Nu på senaste tiden har jag haft så mycket i skolan att jag inte kunnat unna mig själv tiden att baka. Men håller i skrivande stund på med hallonkladdkaka så snart blir det ett nytt inlägg :)
 
Och vill tipsa om baka.se för er som precis som jag gillar bakning. Det var där jag hittade produktundersökningen! 
 
 
Överdrivet nöjd och glad! This made my day!