Äppelgömmor

Kakor och karameller / 13 November, 2014 - 10:59 / Bakelser

 
Det perfekta bakverket för den som både gillar sött och syrligt. Enkla att göra och poppis på fikabordet! 
 
8-10 st
Ingredienser
50 g smör, rumsvarmt
3 msk strösocker
1 äggula
1½ dl vetemjöl
 
Fyllning
3 äpplen
3 dl vatten (eller så att det täcker äpplena) 
1 dl kesella
½ citron, rivet skal och saft
1 tsk mald kanel
 
Garnering
130 g mandelmassa
½ dl mandelspån
florsocker
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör, socker, äggula och mjöl till en smidig deg. Fördela och tryck ut degen i 8-10 aluminiumformar. Grädda dem i nedre delen av ugnen i ca 10 min. 
2. Skala och skär äpplena i mindre bitar. Koka dem mjuka i vattnet blandat med socker. Låt dem rinna av i ett durkslag. 
3. Smaksätt kesellan med citronsaft och rivet skal. Lägg ca 2 tsk av kesellan i bottnen på formarna. Fördela äppelbitarna och strö över lite kanel.
4. Riv mandelmassan grovt och strö den över äpplena. Strö över lite flagad mandel. 
5. Grädda formarna på nytt i ca 7 minuter tills mandelmassan fått fin färg. Låt kakorna kallna. 
6. Pudra florsocker över varje äppelgömma innan serveringen. Förvara dem kallt. 
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: