Sockerkaka med kaffefyllning

Kakor och karameller / 31 Maj, 2014 - 13:41 / Kakor
0 kommentarer

 
 
Det här bakverket är både gott, tjusigt att se på och enkelt att baka. Det krävs inga galna superskills i bakning för att få ihop den här sockerkakan - bara lite sunt förnuft. 
 
Tips
Lita inte alltid på gräddningstiden i receptet. Det varierar från ung till ung. Jag som inte har en varmluftsung märker att jag ofta behöver grädda mina kakor någon minut extra än vad det står i receptet. Eller tio minuter mindre, som var fallet med den här kakan. 
I orginalreceptet finns det inget majsmjöl till kaffefyllningen. Jag lade till det eftersom min fyllning inte tjocknade. Den blev som en lös sås så jag behövde något som fick den att tjockna. 2½ msk majsmjöl räckte fint, men glöm inte att sikta den. Annars klumpar den sig.  
 
Ingredienser
3 dl strösocker
4 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 g smör, smält
3 dl vetemjöl
1 dl vatten, kokande
 
Kaffefyllning
50 g smör
1 dl mjölk
3/4 dl kokt kaffe
1 msk vaniljsocker
2 msk florsocker
2½ msk majsmjöl (maizena)
 
Garnering
florsocker
ca 50 g mörk choklad, hyvlad
 
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa socker och ägg poröst.
2. Blanda ner bakpulver, vaniljsocker, smör och mjöl. Tillsätt vattnet och vispa ihop allt till en slät smet.
3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 22 - 24 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 minuter. Låt den svalna något, men inte helt, i formen. 
4. Fyllning: Smält smöret i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna. Rör om hela tiden och låt det puttra i någon minut. 
5. Dela sockerkakan med en vass kniv till två bottnar innan den hunnit kallna helt. Häll försiktigt över fyllningen på den understa bottnen. Lägg ihop bottnarna. Pudra över florsocker och garnera med hyvlad choklad. 
 
 
 
Sockerkaka med kaffefyllning. Perfekt för kaffeälskaren!

Italiensk smörgåstårta

Kakor och karameller / 28 Maj, 2014 - 00:02 / Tårtor
0 kommentarer

 
 
Det är inte speciellt förvånande att jag som älskar att baka även tycker om att göra smörgåstårtor. Trots att jag jobbar med det har jag inte lyckats tröttna på det och det roliga med smörgåstårtor är att man kan slänga i, i princip allt och det smakar ändå gott. 
Denna italienska smörgåstårta har jag hittat i det nyaste nummret av Hembakat (var annars?). Om du gillar att baka och inte har spanat in tidningen Hembakat än tycker jag det är dags att du gör det. Det fungerar som en inspirationsbomb för mig och jag blir alltid så glad när jag hämtar posten och ser att tidningen har kommit. 
 
Några tips inför att baka en smörgåstårta:
* Du kan självklart baka brödet till tårtan själv, men det går lika bra och smakar lika gott att köpa det i affär. 
* Tänk på att göra tjocka lager fyllning. Regeln för en smörgåstårta lyder: mer fyllning och mindre bröd. 
* Det är väldigt viktigt att en smörgåstårta får "gona till sig" och ligga i kylskåp minst en hel dag, gärna över natten, så att brödet hinner mjukna till, innan du äter den. Annars blir den lätt torr. 
 
Detta recept är skrivet för en 16 personers smörgåstårta, så om du vill göra en mindre för bara 4 personer är det bara att dela allt med fyra. 
 
Ingredienser
 
24 skivor formfranska eller 1 runt bröd, 25 cm i diameter
 
Tomat & yoghurtfyllning
2½ dl turkisk yoghurt
6 soltorkade tomater i olja
salt & peppar
 
Basilika & pinjenötsfyllning
1 kruka basilika
2 msk olivolja
1½ dl créme fraiche 
50 g pinjenötter
½ tsk örtsalt
 
Garneringskräm
3 dl turkisk yoghurt
½ citron, finrivet skal
salt & peppar
 
Garnering
150 g + 75 g salami i skivor
300 melon
3 fikon, färska
några svarta oliver
100 g mozzarellabollar
basilikablad
 
Gör så här:
1. Tomat & yoghurtfyllning: Kör lite av yoghurten med de soltorkade tomaterna i en matbredare eller med en stavmixer. Tillsätt resten av yoghurten, salt och peppar och blanda.
2. Basilika & pinjenötsfyllning: Mixa basilikablad och olja med en stavmixer. Blanda den mixade basilikan med créme fraiche. 
3. Stöt pinjenötterna i en mortel och tillsätt dem i basilikaröran. Smaka av med örtsalt.
4. Kantskär alla brödskivor. Skär till dem så att det blir tre bottnar som mäter 25 cm i diameter, använd till exempel en tallrik som mall.
5. Lägg en brödbottnen på en bricka och bred på tomat & yoghurtfyllningen. Täck med en brödbottnen och bred på basilika & pinjenötsfyllningen. Avsluta med den sista brödbottnen. 
6. Garneringskräm: Blanda yoghurt, citronskal, salt och peppar till en röra och bred den runt om hela tårtan.
7. Täck över med plastfolie och låt stå i kylskåp i minst en dag (helst ett dygn). 
8. Garnera med den stora mängden salamiskivor som du placerar något omlott runt om hela tårtan. 
9. Skär melonen i tärningar och fikonen i klyftor. Garnera med melon, fikon, resterande salamiskivor, oliver, mozzarellabollar och basilikablad. 
 
Smörgåstårta med inspiration från Italien
 

Välkommen till kakor och karameller

Kakor och karameller / 11 Maj, 2014 - 11:01 / Om mig
0 kommentarer

Mitt namn är Micha och jag är född det fantastiska året 1992 i studentstaden Lund. Mitt intresse för bakning startade redan som liten och har bara växt sig större genom åren. På den här bloggen kommer du att hitta bilder och recept på bakverk, bröd, tårtor och massor av annat gott.  Jag älskar att dela med mig av mina recept och idéer, då jag vill inspirera folk till att baka mer.
 
Mer bakning åt folket! 

Prinsesslängd

Kakor och karameller / 10 Maj, 2014 - 12:48 / Tårtor
1 kommentarer

Äntligen har jag tagit mig tid till att baka något riktigt smarrigt! Jag har bakat lite de senaste veckorna men jag blev inte riktigt nöjd med något av det, och här på bloggen lägger jag bara upp bakverk som jag är nöjd med. Så i onsdags blev det prinsesslängdbakning. Jag hade aldrig gjort en prinsesslängd förut, bara prinsesstårta. Men det är inte mycket som skiljer dem åt. Har du lite tålamod och 7 dl grädde i kylen, är det inga konster att göra den här längden. Men tänk på att den är väldigt mäktig!
 
Tips: Om du inte orkar kavla ut marsipanen kan du köpa ett färdigt marsipanlock. 
 
Botten
3 ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
½ dl mjölk
 
Vaniljkräm
1½ dl vispgrädde
1½ dl mjölk
3 äggulor
1½ msk maizena majsstärkelse
1½ msk strösocker
2 msk vaniljsocker
 
Fyllning
200 g hallon, färska eller frysta & tinade
½ dl strösocker
5 dl vispgrädde
 
Garnering
grön marsipan
florsocker
mörk choklad
ca 8 hallon, färska
 
Gör så här:
1. Botten: Sätt ugnen på 250 grader.
2. Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Tillsätt bakpulver, mjöl och mjölk. Blanda alltihop till en slät smet. 
3. Bred ut smeten till en rektangel, ca 30x35 cm, på en plåt med bakplåtspapper. 
4. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 5 minuter. Låt bottnen kallna under en bakduk på plåten.
5. Vaniljkräm: Blanda ihop allt utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud blandningen på svag värme under vispning tills krämen tjocknat (doppa inte fingrarna i den och låt den inte koka). Låt krämen svalna och kyl sedan ner den i kylskåpet. Rör ner vaniljsockret i den kalla krämen. 
6. Skär ut tre bottnar av kakan, ca 9x25 cm. Ta bort fula kanter. Vispa grädden fluffig.
7. Fyllning: Mosa hallonen och blanda dem och sockret. 
8. Bred ut hallonen på den understa bottnen. Lägg på den andra bottnen och bred ut vaniljkrämen på den.
9. Lägg på den sista bottnen och bred ut grädden i ett tjockt lager, rundad på toppen.
10. Kavla ut marsipanen till en rektangel och lägg den försiktigt och grädden. Skär av kanterna nedtill med en vass kniv.
11. Pundra florsocker över marsipanen och ringla och smält choklad innan servering. Dekorera med hallon. Skär tårtan i bitar med en vass kniv för att få smarriga bakelser. 
 
 
Smarrig prinsesslängd