Tebjudning

Kakor och karameller / 20 Maj, 2013 - 18:32 / Kakor
0 kommentarer

Igår invigde jag våren med att hålla min årliga tebjudning. Detta är tredje året i rad och det är mycket uppskattat hos vännerna! Förberedde hela veckan med att baka, köpa atteraljer till cakepopsen och planera dukningen. 
Hade sett fram emot att göra cakepops så länge, men när det väl kom till kritan förstod jag varför det ännu inte blivit lika populärt som cupcakes. De är grymt svåra att göra! För det första måste degen bli perfekt och är det för varmt i rummet (som det var igår) så håller sig inte kakan på klubbpinnen utan åker rätt igenom. Så mina fick bli "sittande" cakepops, men är ändå ganska nöjd för att vara första gången. 
Tebjudningen höll tema "50-tal" så alla kom i klänning eller kjol. Jag bar min underbara, vita 50-tals klänning med spets, och hade gjort en riktigt klassisk håruppsättning. Jag toppade det med ett par höga, vita skor :)
 
De andra kakorna som det bjöds på var bland annat: kokosdrömmar, gaffelkakor, havreflarn och hallongrottor (alla hembakade såklart), som jag placerade ut på min underbara, något tidiga födelsedagspresent: ett rosa kakfat från Pip Studio, som är ett av mina favoritmärken när det gäller serviser. 
Dagen till ära bjöd jag på mitt underbara svarta te "Sweet Shanghai" från James The Merchants i Saluhallen. 
James är en liten tehandel i Lunds saluhall, som har de mest fantastiska tesorter. Om ni någonsin är i Lund tipsar jag er att gå dit och köpa en rykande varm kopp te. Finns inget bättre!
 
Tebjudingen blev mycket lyckad och gästerna var glada och belåtna! Det var jag också! 
 
Cakepops formade som chokladbollar, turkosa cupcakes och roséhjärtan. 
 
 
 
Jag brukar ibland relatera mig själv med min häst: "Vägen till mitt hjärta går genom min mage." 
 
 
Mumsig cupcake-cakepop!
 
Jag med några av mina gäster <3

Kanelbullar!

Kakor och karameller / 12 Maj, 2013 - 13:03 / Kakor
0 kommentarer

 
Igår blev det bakning hos Mats. Vi bakade nelisar (kanelbullar), och dom blev underbart goda! Hemligheten med goda kanelbullar är mycket smör, socker och kanel. Då blir dom himmelska. 
En annan hemlis är att strö med mycket pärlsocker. 
Eftersom recept på kanelbullar finns på nästan varje mjölpaket, lägger jag inte ut något recept. Det finns att hitta med ett enkelt klick på nätet. 
Lycka till med bullarna!
 
 

Kardemummabullar

Kakor och karameller / 09 Maj, 2013 - 17:12 / Söta bröd
0 kommentarer

 
 
Jag älskar kardemumma! Det är helt klart en av de godaste kryddor som existerar. Smaken av kardemumma är så god, rätt och mysig (om en smak nu kan vara det). Trots sitt underliga namn är kardemumma en fantastiskt krydda, så vad passar inte bättre än kardemummabullar. Tänk er kanelbullar, fast utan kanel och med mycket mer kardemumma. 
 
Att tänka på
Detta är ett ameriskanskt recept, därav gram istället för deciliter, men jag har hittat en liten omvandlingstabell som ni kan ta hjälp av. Dock räcker det absolut med 2 dl socker i vetedegen. 
 
Konverteringstabell
100 g vetemjöl = ca 1,6 dl
10 g salt = 1 tsk
60 g ägg = 1 ägg
35 g äggvita = äggvita från 1 ägg
25 g äggula = äggula från 1 ägg
100 g grädde = ca 1 dl
3 g bakpulver = ca 1 tsk
100 g strösocker = knappt 1,2 dl
10 g olja = 0,5 msk
15 g honung = ca 1 msk 
 
 
Vetedeg
5 dl mjölk
75 g jäst
1 100 g mjöl (cirka)
5 g salt
200 g socker
200 g smör, rumsvarmt 
1 ägg
15 g kardemumma
 
Fyllning
200 g smör, rumsvarmt
200 g socker
kardemumma
vaniljsocker
 
Topping
ägg till pensling
200 g smör, smält
rörsocker
 
 
1. Värm mjölken till 37 grader och blanda den med jästen och hälften av mjölet. Låt jäsa i 1 timme under bakduk. 
2. Tillsätt övriga ingredienser och knåda väl. Kavla ut degen till en rektangulär platta.
3. Bred på smöret och strö socker, kardemumma och vaniljsocker över degen. Rulla degen och skär ut bullar. Låt jäsa under duk till dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Pensla bullarna med ägg och grädda dem sedan mitt i ugnen i ca 8-10 min. Pensla därefter bullarna med smör och strö rörsocker över dem.  
 
 

Cheesecakebullar

Kakor och karameller / 05 Maj, 2013 - 21:46 / Cheesecakes
0 kommentarer

Idag blev det andra bullar! Som den cheesecake-älskare jag är, provade jag idag något helt nytt: en kombination mellan cheesecake och kanelbulle! Rysligt gott! Fick typ orgasm i munnen! Och enkla att baka var dom också. 
Eftersom orginalreceptet är amerikanskt står det mesta angivet i gram, men har omvandlat det mesta till dl.
 
När jag bakade blev degen väldigt lös av att bara använda 11 dl vetemjöl (som det står i receptet). Jag fick faktiskt ha i 18 dl innan degen blev kavelbar. Men det bästa är att prova sig fram. Ett tips när man bakar bröd/vetedeg är att försöka ransonera med mjölet eftersom bullen då blir saftigare. 
 
 
Vetedeg
5 dl mjölk
11-18 dl vetemjöl
75 g jäst
1 ägg
5 g salt
2 dl strösocker
200 g smör, rumsvarmt 
 
Fyllning
200 g smör, rumsvarmt
1,5 dl strösocker
30 g vaniljsocker
 
Cheesecaketopping
250 g färskost
2 dl cremé fraiche
1 dl strösocker
2 ägg
20 g maizena stärkelse
saften från 1 citron
 
Gör så här:
1. Vetedeg: Värm mjölken till 37 grader. Rör ihop mjölken, hälften av mjölet, samt jäst i en bunke. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme.
2. Tillsätt övriga ingredienser och knåda väl.
3. Blanda ingredienserna till fyllningen i en skål.
4. Mixa ihop ingredienserna till toppingen.
5. Kavla ut degen tunt och gör den ca 30 cm bred (precis som när man bakar kanelbullar). Bred på ett lager fyllning och rulla ihop degen. Skär bitar i lagom bullstorlek.
6. Placera bullarna på bakplåtspapper på en plåt och häll lite av cheesecake-toppingen över dem. Låt jäsa till dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Pensla bullarna med ägg. Tryck ut ett hål i mitten av varje bulle och fördela resten av cheesecaketoppingen i fördjupningen.
8.Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 10 min. 
 
Världen bästa uppfinning! Cheesecake och bulle i ett! 
 
 

Kladdkaka med vaniljgrädde

Kakor och karameller / 02 Maj, 2013 - 18:48 / Kakor
0 kommentarer

Igår var det ju röd dag så då passade jag på att baka! Dessvärre upptäckte jag att jag inte hade några ägg hemma och var alldeles för trött för att dra till affären, så jag bakade kladdkaka utan ägg! Kan man göra det, undrar ni? 
Javisst, kan man det och det blir lika gott och kladdigt! Passar perfekt till den som är äggallergiker eller inte har ägg hemma. Och att toppa kakan med vaniljgrädde blir verkligen pricken över i:et! 
 
 
Kladdkaka
2 dl socker
50 g smör (rumstempererat)
1,5 dl mjölk
4 msk kakao
2,5 dl mjöl (siktat)
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
 
Vaniljgrädde
3 dl grädde
1,5 msk socker
en halv vaniljstång
 
Gör så här:
1.Sätt ugnen på 150 grader. 
2. Blanda sockret och smöret med en 1 tsk mjölk.
3. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dessa försiktigt med resten av mjölken i smeten. Vispa ordentligt.
4. Smöra och bröa med kakao, en form med löstagbar kant på ca 22 cm i diameter.
5. Häll smeten i formen.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 min, eller tills du tycker den är kladdig.
 
Vaniljgrädde:
1. Vispa grädden.
2. Tillsätt socker och vanilj. Vispa försiktigt ihop det med grädden. 
 
 
 
 
Kladdkaka med vaniljgrädde... De smälter i munnen!