Vetegifflar med mandelfyllning

Kakor och karameller / 28 April, 2013 - 16:40 / Söta bröd
1 kommentarer

Idag har jag för första gången i mitt liv bakat gifflar, och det var inte alls så svårt som jag trodde!
Hittade receptet i en kalender på jobbet. Stod och jobbade som vanligt när jag såg den underbara bilden på dessa gifflar och visste att jag var tvungen att baka dem. Så snodde hem kalendern i fredags och idag blev det bakning! 
 
Här kommer receptet för er som vill baka dessa mumsiga gifflar:
 
Deg:
50 g jäst
3 dl kaffegrädde
en fjärdedels dl ljus sirap
1/2 dl strösocker
1 krm salt
1 krm hjorthornssalt
2 ägg
75 g rumstempererat smör
mellan 10-12 dl vetemjöl
 
Fyllning:
125 g smör
1 1/2 dl florsocker
100 g mald eller mycket fin hackad sötmandel
2 skalade, rivna äpplen
 
Pensling & garnering:
uppvispat ägg
florsocker+vatten
 
Gör så här:
1. Fyllning: Blanda alla ingredienser.
2. Smula jästen i en skål och rör ut den i lite av grädden. Tillsätt resten av grädden och övriga ingredienser.
3. Dela degen i fyra delar. Kavla ut varje deg till en rund platta, på mjölat bakbord. Skär eller sporra ut tårtbitar (trekanter). Fördela fyllningen på trekanterna och rulla därefter ihop dem till gifflar. (Bild på detta moment finns längre ner på sidan). Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Pensla med ägg. Grädda mitt i ugnen i ca 8 min. Låt svalna på galler under duk. Rör ut florsocker med lite vatten och glasera gifflarna. De går utmärkt att frysa utan glasyr. 
 
Gifflarna är underbart goda! Mandel och äpple är en perfekt kombination.
 
Såhär ser det ut precis innan man rullar ihop degen till gifflar. Jag delade min rundel i åtta delar och klickade sedan på fyllningen. Det blev perfekt!

Cupcakes med jordgubbstryffel

Kakor och karameller / 14 April, 2013 - 19:21 / Cupcakes och muffins
0 kommentarer

Det finns nog inget bättre vårtecken än jordgubbar! Dom är både goda och fina att titta på, och passar perfekt till cupcakes. Detta receptet hittade jag i Roy Fares bok "Sweet" - en gudomlig bok fullproppad med vackra bakverk. 
Lägger såklart ut receptet så att ni kan göra egna jordgubbscupcakes hemma!
 
I receptet står det att man ska använda röd karamellfärg men jag använde rosa färgpasta, för att jag verkligen ville få en rosa färg och inte rosa-röd. Färgpasta går att köpa på nätet och passar utmärkt till just frosting eftersom den är så pass fast att den tillåter frostingen att behålla sin konsistens. Men röd karamellfärg går ju självklart bra ändå!
 
Muffinssmet
110 g osaltat smör
2 dl strösocker
2 ägg
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
en halv citron, finrivet skal
 
Jordgubbstryffel
50 g jordgubbar (ca 2 st stora)
170 g vit choklad
0,5 dl vispgrädde
saften från en halv citron'
25 g rumstempererat osaltat smör
 
Frosting
100 g rumstempererat osaltat smör
4 dl florsocker
1,5 tsk vaniljsocker
skalet och saften från en halv citron
230 g färskost
röd karamellfärg 
 
Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner dem i en bunke. Rör i omgångar ner mjölblandningen och mjölken i äggsmeten. Tillsätt slutligen citronskalet och rör om tills det blir en slät smet.
Lägg muffinsformarna i en muffinsplåt eller använd dig av dubbla formar på en vanlig plåt. Fyll med smet till tre fjärdedelar och grädda mitt i ugnen tills muffinsen är genomgräddade i ca 20 minuter. Låt muffinsen svalna på galler.
 
Jordgubbstryffel
Mixa jordgubbarna med en stavmixer eller mosa dem noggrant med en gaffel. Passera moset genom en sil till en puré. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädde, puré och citronsaft och häll det över den hackade chokladen. Tillsätt smöret i klickar och låt alltsammans stå i några minuter. 
Tillsätt några droppar karamellfärg och blanda alltsammans väl med en stavmixer eller slickepott. Låt tryffeln stelna i kylen i en timme.
 
Frosting
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och fluffigt med en elvisp. Tillsättt citronskal samt saft och vispa till sist ner färskosten tillsammans med några droppar karamellfärg.
Gör ett hål i varje muffins. Fyll hålen med tryffel och dekorera med frosting och jordgubbar. 
 
 
Nu är dina cupcakes redo att avnjutas!
 
 

Death by chocolate

Kakor och karameller / 11 April, 2013 - 12:52 / Kakor
1 kommentarer

Du kommer aldrig att smaka en godare chokladkaka i ditt liv, än Death by chocolate! Hittade denna pärla i den första "Hembakat" - tidningen jag köpte och den har varit min one and only friend när chokladsuget har varit som värst. Att den dessutom är otroligt enkel att göra gör det bara värre! Toppa den med valnötter eller jordgubbar och du får en bortomjordisk god kaka! 
 
Några saker att tänka på:
 
Se till att du köper bak-choklad. Om du köper vanlig 70 % choklad kan kakan få en lätt besk smak, eftersom den chokladen vanligvis är starkare än bak-choklad med samma kakaohalt. Men det beror också på chokladmärket. 
Grädda kakan i nedre delen av ugnen men inte längst ner. Då blir den rå i mitten och svämmar över formen. Visserligen gott med rå chokladkaka, men inte så kul att ha smet i hela ugnen. 
Bröa sockerkaksformen med kakao istället för ströbröd - då behåller kakan sin fina färg och får en ännu godare smak!
 
Här kommer receptet på den godaste chokladkakan ni någonsin kommer att smaka:
 
150 g smör
200 g mörk choklad, 70 procent
2,5 dl strösocker 
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
0.5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl créme fraiche
 
Glasyr
100 g choklad, 70 procent
1 dl vispgrädde
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Bryt chokladen i bitar och lägg dem i det smälta smöret tills de har smält och löst sig helt.
2. Vispa strösocker och ägg lätt och rör sedan ner chokladblandningen och de övriga ingredienserna. (Sikta ner mjölet för att undvika klumpar.) Häll smeten i en stor smord sockerkaksform. Ställ in den i nedre delen av ugnen och grädda i ca 40 min - kakan ska bli saftig och inte allt för torr inuti. Låt den svalna och stjälp sedan försiktigt upp den på ett fat.
3. Hacka chokladen till glasyren och lägg bitarna i en skål. Värm grädden i en kastrull tills den kokar och häll den sedan över chokladen. 
4. Rör ordentligt tills chokladen har löst sig och smeten är jämn. Lår glasyren svalna lite och häll den sedan över kakan. Dekorera eventuellt med jordgubbar, valnötter eller något annat smarrigt! 
 
Jag säger bara MUMS!
 
 

Semlor!

Kakor och karameller / 07 April, 2013 - 22:37 / Kakor
0 kommentarer

 
 
Idag blev det semmelbakning för andra gången i år. Min syster kom hem igår och kommer bara vara hemma i 5 dagar. Sen reser hon vidare med jobbet och därför lät jag henne önska en efterätt och det tog inte många sekunder innan hon tjöt "semlor"! Så det fick bli semlor igen. Men det gjorde jag så gärna. Dom blev precis lika fina och goda som förra gången. Degen är gjord av vanlig sötdeg för bullar men mandelmassan är något speciell. Tänkte ge er receptet på den goda mandelmass-vanilj fyllningen. 
 
150 g mandelmassa
2,5 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vaniljpulver eller en vaniljstång 
 
Finriv mandelmassan och blanda den med mjölken. Blanda sedan ner vaniljsockret och sikta ner vaniljpulvret (blir lätt klumpar annars). Gör en liten urgröpning i bullen och fyll den med mandelmassblandningen. 
 
Supergott!