Cupcakes och fotografering

Kakor och karameller / 28 Augusti, 2013 - 21:17 / Cupcakes och muffins
0 kommentarer

 
 
Wow vilken dag!
Allting gick som planerat och jag är så nöjd att jag snart spricker.
Idag var det dags att fota lite snygga bilder till bloggen (som snart kommer att renoveras). Frida ställde såklart upp och gav mig en hel drös med vackra och inspirerande bilder. Tack så hemskt mycket!
Dagen till ära bakade jag cupcakes och provade även på mina slitternya konditortyllar och jag är extremt nöjd. Cupcaksen blev en härlig blandning av olika recept och såklart av lite egen fantasi.
De rosa cupcaksen är gjorda av honungsmuffins med en färskost-frosting ovanpå. De blåa cupcaksen samt mini-cupcaksen består av en choklad och kaffe-muffins med grädde ovanpå. Helt magiskt goda! Jag ska självklart ge er receptet:
 
Honungscupcakes
 
Ingredienser
150 g osaltat smör, rumstempererat
100 strösocker
2 msk honung
2 ägg
150 g vetemjöl
2½ tsk bakpulver
 
Frosting
115 g vit choklad
225 g osaltat smör, rumstempererat
225 g philadelphiaost
5-6 dl florsocker, siktat
Livsmedelsfärg
 
Gör så här:
1. Värm ugnen till 180 grader.
2. Klä en muffinsplåt för 12 muffins med formar.
3. Vispa smör, strösocker och honung ljust och luftigt.
4. Tillsätt äggen, ett i taget. Vispa ordentligt mellan varje ägg.
5. Sikta ner vetemjöl och bakpulver. Rör om försiktigt.
6. Fyll formarna med två tredjedelars smet. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter.
7. Ta ut plåten och låt svalna i ca 5 minuter.
8. Flytta över kakorna på ett galler och låt dem kallna helt.
 
Frosting
1. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Låt kallna.
2. Vispa smör och philadelphiaost ljust och krämigt.
3. Tillsätt florsockret växelvist med chokladen och vispa till smidigt konsistens. Tillsätt mer florsocker om det behövs.
4. Färga frostingen till önskad färg. 
5. Spritsa muffinsen och dekorera om så önskas. 
 
 
 
 
 
Gräddcupcakes med smak av kaffe
 
Ingredienser
1,25 dl kakao
2½ dl varmt kaffe
115 g osaltat smör, rumstempererat
2½ dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 krm bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 nypa salt
100 g mjölkchoklad
 
Frosting
3 dl grädde
½ dl florsocker
livsmedelsfärg
 
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Klä en muffinsplåt med pappersformar.
3. Rör ner kakaon i det varma kaffet. Låt kallna.
4. Vispa smör och strösocker ljust och luftigt.
5. Tillsätt äggen, ett i taget. Vispa ordentligt mellan varje ägg. 
6. Sikta ner vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en annan bunke. Rör ner de torra ingredienserna i smeten växelvis med kaffe och kakaoblandningen.
7. Grovhacka chokladen och vänd ner bitarna. Rör om.
8. Fyll formarna med två tredjedelars smet. Grädda mitt i ugnen i ca 18 minuter.
9. Ta ut plåten och låt svalna i ca 5 minuter.
10. Flytta över kakorna på ett galler och låt dem kallna helt.
 
Frosting
1. Häll grädden i en bunke och rör ut den med florsockret och livsmedelsfärgen.
2. Vispa grädden hård och spritsa på muffinsen.
3. Dekorera om så önskas. 
 
Tips!
Om ni vill göra mini-cupcakes, gör ni precis likadant bara att ni gräddar muffinsen i 10 minuter istället. Då blir de helt perfekta i konsistensen. 
 
 
 
 
Man får självklart välja vilken färg man vill men jag bara älskar turkos! 
 
 
 
 
Här kommer fler bilder från bakningen:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotograf: Frida Ragnar
 

Macarons med mörk och vit choklad

Kakor och karameller / 26 Augusti, 2013 - 19:58 / Godis och karameller
0 kommentarer

Macarons är underliga små bakelser! De har funnits sedan 1800-talet men blev inte uppmärksammade förrän i slutet av 1900-talet tack vare ett antal pariskonditorer, och nu är de här för att stanna! De är egentligen inte svåra att göra, sålänge man är noga med stegen i receptet.
När man har att göra med maräng är det viktig att vispa ordentligt så att det blir fluffigt och fast. Annars kommer macaronen att lägga sig platt. 
Men var inte rädda att prova baka macarons. Det är både roligt och gott!
 
Ingredienser
190 g skållad och mald mandel
310 g florsocker
5 små äggvitor
95 g strösocker
30 g kakaopulver
 
Till den vita chokladganachen
200 g vit choklad
1 dl vispgrädde
 
Gör så här:
1. Värm ugnen till 150 grader. Sikta den malda mandeln, florsockret och kakaopulvret och blanda ihop ordentligt. Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt under vispning strösockret, lite i taget. 
2. Vänd ner äggvitorna i mandelblandningen och arbeta ihop till en jämn och blank smet. Klicka med sprits ut små macarons på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt dem vila i ca 30 minuter. Grädda sedan macaronsen mitt i ugnen i 9-10 minuter, och låt dem svalna innan de lossas från pappret.
3. Laga till ganachen. Börja med att krossa chokladen. Koka sedan upp grädden och häll den över chokladen. Låt chokladen smälta och rör till en jämn smet.
4. Låt ganachen kallna, och bred sedan ut den på hälften av macaronsen med hjälp av en sprits eller en sked. Täck över med ytterligare en macaron.
 
 
Mumsigt värre!

Blåbärsmoussetårta

Kakor och karameller / 25 Augusti, 2013 - 13:28 / Kakor
0 kommentarer

Igår var det dags för mig att ha min födelsedag/hejdå-fest, eftersom jag åker till Australien den 2 September. Därför kommer bloggen att vila den stund jag är borta och jag planerar inte att komma hem förrän i vår. Men jag kanske uppdaterar om jag hittar något trevligt bakverk. 
För att fira bjöd jag på en fantastisk blåbärsmoussetårta. Så härligt krämig, syrlig och god! Den måste jag säga att jag är nöjd med. Den passar perfekt till fest på grund av sitt lyxiga utseende plus att den smakar helt gudomligt! Nu är jag ingen fotograf och fick ingen direkt bra bild av tårtan men dekorationsvariationerna är oändliga. Man kan dekorera precis hur man vill. Denna tårta tycker jag verkligen ni borde testa!
 
Några tips:
Det går lika bra att använda sig av frusna som färska bär. Eftersom jag använde frusna bär blev smeten väldigt kall och när jag hällde i det smälta gelatinet klumpade det sig. Då gjorde jag bara så att jag värmde upp smeten på plattan så att gelatinet smälte igen. 
När du avlägsnar kakan från formen, tänk på att skära med en kniv runt innan. Annars finns det stor risk att du river sönder kakan. 
 
Botten
120 g mörk choklad
100 g smör
2½ dl strösocker
1½ msk vaniljsocker
1 krm salt
2 ägg
1½ dl vetemjöl
 
Blåbärsmousse
5 gelatinblad
250 g blåbär
3 äggulor
1 dl florsocker
2 dl gräddfil
3 dl vispgrädde
 
Garnering
färska bär
 
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och ta från plattan. Tillsätt chokladen och rör till en smet. Tillsätt socker, vaniljsocker och salt. Tillsätt ett ägg i taget och vänd till sist ner mjölet. 
2. Smörj en form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i formen. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen i ca 25-30 min, den ska vara lite kladdig i mitten. Låt svalna.
3. Mousse: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 min. Mixa blåbären till en fin puré med en stavmixer. Vispa äggulor och florsocker vitt och poröst och blanda med blåbären.
4. Krama ur gelatinbladen och smält på svag värme i en kastrull. Rör ner dem i äggsmeten och blanda i gräddfilen. Vispa grädden halvfast och vänd ner den i smeten.
5. Häll smeten i formen på den kalla kakan. Låt stå i kylskåp i minst 5 timmar. Vid servering, dekorera med färska bär och eventuellt ett sidenband.
 
 
 
Detta är en av de godaste tårtor jag ätit! Och vacker är den också. 
 

Björnbärspaj

Kakor och karameller / 24 Augusti, 2013 - 18:12 / Kakor
0 kommentarer

För några dagar sedan cyklade jag till mitt hemliga smultronställe och plockade mängder av björnbär, men inte utan protester från buskarna. Hade säkert tio taggar i händerna efteråt men det var det värt. Björnbär mognar ganska sent på sommaren så det är en tålmodig väntan, men när de väl mognar är de fantastiska att använda i pajer, muffins eller som sylt. 
Här kommer ett enkelt recept på en björnbärspaj som vem som helst klarar av att baka.
Om du bakar i en normalstor pajform behöver du ca 300 g björnbär, men tänk på att öka sockret i björnbären så att de inte blir sura. Receptet är skrivet till en mindre pajform. 
 
Ingredienser:
200 g björnbär
175 g smör
7 msk strösocker
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en pajform med en matsked smör.
2. Lägg i björnbär och strö över 3 msk socker.
3. Smält matfettet i en kastrull och rör ner socker, vetemjöl och havregryn. Blanda till en grynig massa och täck björnbären.
4. Grädda björnbärspajen i ca 25-30 minuter eller tills pajen fått fin färg. Ta ut och låt svalna något.
5. Servera pajen varm med vaniljglass eller vaniljvisp.
 
 
Jag åt min paj med vaniljglass. Jättegott!

Råglimpa

Kakor och karameller / 18 Augusti, 2013 - 15:16 / Bröd
0 kommentarer

 
 
 
Jag älskar att baka bröd. Det är nästan som terapi för mig. Man tar verkligen hand om sin deg och matar den till perfektion. Sen när brödet har stått i ugnen i några timmar och det får den där härligt gyllenbruna ytan, då är man så stolt över det. Detta brödet är både nyttigt och enkelt att baka - ett perfekt nybörjarbröd. 
När man bakar bröd handlar allt om känsla. Degen ska kännas bra, så lita inte alltid fullt ut på receptet. Gå efter känsla istället. 
 
Till exempel står det i receptet att brödet ska vara inne i nästan 2 timmar, men jag behövde bara ha inne det i 1 timme. Eftersom jag inte hade rågmjöl hemma, bakade jag med rågsikt istället och det blev hur bra som helst. 
 
Ingredienser
50 g jäst för matbröd
1 dl vatten
5 dl filmjölk, rumsvarm
2 dl rågkross
5 dl fint rågmjöl
3 dl vetekli
1½ tsk salt, gärna havssalt
6½ - 7½ dl vetemjöl
 
Pensling & garnering
filmjölk
vetekli
 
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet fingervamt, ca 37 grader. Använd termometer om du är osäker. Rör ut vattnen med jästen.
2. Tillsätt filmjölk, rågkross, rågmjöl, vetekli, salt och vetemjöl. Knåda degen ordentligt.
3. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 45 min. Sätt ugnen på 175 grader.
4. Dela degen i två bitar och lägg dem i  var sin bakplåtspappersklädd bakform, ca 1 liter.
5. Pensla bröden med filmjölk och toppa med vetekli. Grädda bröden längst ner i ugnen tills brödet har en innertemperatur på 98 grader, eller i ca 2 timmar. Låt svalna på galler under bakduk.
 
 
 
Finns inget godare än hembakat bröd! Dessutom slipper man alla kemikalier. 

Blåbär & hallonbakelser

Kakor och karameller / 18 Augusti, 2013 - 12:23 / Kakor
0 kommentarer

 
 
 
Rulltårtan är en tidlös klassiker som passar lika bra på födelsedagskalaset som till eftermiddagsfikat. Denna rulltårta har fått en trevlig twist med färska bär, grädde och vit choklad. Servera på ett vackert fat med en rykande kopp kaffe till och du är snart i himlen. 
 
För att baka dessa läckerheter behöver du inte mer än baskunskaper i bakning och självklart ett glatt humör. Använd gärna svenska bär för smakens skull.
 
Ingredienser
3 ägg
1 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 msk vatten
2 msk strösocker
2 dl flagnad mandel
 
Fyllning & dekoration
100 g vit choklad
3 dl vispgrädde
1½ dl blåbär
1½ dl hallon
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker poröst.
2. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd ner blandningen i äggsmeten. Rör i vattnet.
3. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30 x 40 cm. Bred ut smeten jämnt i långpannan. Grädda mitt i ugnen i ca 4-5 min. Strö socker och mandel på ett bakplåtspapper. Vänd den gräddade kakan på pappret och dra av det pappret som kakan gräddats på.
4. Fyllning: Vispa grädden tjock. Smält chokladen över vattenbad och rör ner den i grädden. Vänd ner bären.
5. Bred fyllningen i ett jämnt lager över kakan. Rulla ihop till en rulltårta. Skär rullen i portionsbitar och dekorera med bär och grädde. 
 
 
Mums till kaffe! Fatet kommer från Pip Studio. 
 
 
 

Annies kakor

Kakor och karameller / 08 Augusti, 2013 - 19:52 / Kakor
0 kommentarer

 
 
 
Det var ett tag sen jag uppdaterade men har jobbat ofantligt mycket den senaste tiden. Men i söndags hann jag med att baka dessa söta små kakor, som liknar hamburgare fast väldigt mycket sötare. Eftersom jag älskar kokos och jordgubbar är detta en perfect match. Och dom är jättesöta att titta på!
Anledningen till att dom heter Annies kakor, är på grund av min kusin Annie som för inte så längesen upptäckte att hon är glutenintolerant. Jag tycker så synd om henne att hon inte kan äta alla de smarriga bakverk jag lägger upp här så detta inlägget är tillägnat henne. Helt glutenfira kakor. Hoppas du gillar dem Annie! <3 
 
 
Kakor
3 äggvitor
2 dl strösocker
7 dl kokos
 
Fyllning
50 g färskost
25 g smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
 rivet skal av ½ citron
2 dl jordgubbar
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop äggvitor, socker och kokos.
2. Rulla till små bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till bollarna till runda kakor. Grädda dem mitt i ugnen i ca 10 min. Låt kakorna svalna på ett ugnsgaller.
3. Rör ihop färskost, smör, florsocker och citronskal till en slät smet.
4. Skiva jordgubbarna tunt. Bred fyllningen på undersidan av två kakor. Lägg även skivade jordgubbar på den ena kakan. Sätt ihop kakorna. 
 
 
 
Mums till kaffe eller te!