Påskcupcakes

Kakor och karameller / 21 April, 2014 - 10:05 / Kakor
0 kommentarer

Nu är det påsk och jag älskar att fira högtider med bakning. Dagen till ära blev det mini-cupcakes med passionfruktsfrosting och chokladägg/påskkycklingar. De påminner mycket om de cupcakes jag gjorde förra påsken men jag tyckte att de var ett vinnande parti. Och de försvann mycket snabbt från tallrikarna!
 
Tips innan ni börjar:
Om ni ska skulpturera egna figurer av antingen sugarpaste eller marsipan, rekommenderar jag er att göra det dagen innan. Då kan ni ta det lugnt och behöver inte stressa fram dem. Låt inspirationen komma till er. 
Använd gärna några fina muffinsformar när du bakar cupcakes. Jag använde pastellfärgade pappersformar i rosa, gult och blått. 
 
 
Muffins
225 gram smält smör
225 g strösocker
4 ägg
225 gram extra fint vetemjöl
 
Frosting
150 gram philadelphia
60 gram osaltat smör, rumstempererat
4 dl florsocker
4 passionsfrukter
 
 
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader. 
2. Rör smör, socker, ägg och mjöl i en bunke och vispa med elvisp till en slät smet. Vispa inte för länge, smeten ska precis hinna bli slät. Fördela smeten i muffinsformar. 
3. Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills de höjt sig och blivit gyllenbruna. Flytta över dem till galler och låt svalna. 
4. Frosting: Pressa saften ur passionsfrukterna genom en sil. Vispa philadelphia, smör, florsocker och passionsfruktsaft till smidig konsistens. 
5. Spritsa en kant runt muffinsen. Dekorera med brun sugarpaste (som fågelbo), kycklingar och ägg. 
 
 
 
Påsktema på bordet
 
 
Jag rullade små kulor av sugarpaste och lade i "fågelboet" för att symbolisera ägg. 
 
 

Nej till margarin

Kakor och karameller / 13 April, 2014 - 17:50 / Kakor
0 kommentarer

 
 
Det finns en sak jag har velat ta upp länge, men inte gjort det eftersom jag inte vill vara någon jävla gnällis. Men jag har bestämt mig för att upplysa folk om vad margarin egentligen är. Reklam har fått oss att tro att margarin är bättre än smör. Margarin är ju vegetabiliskt, det borde väl vara nyttigare än smör? 
Fel.
Margarin är gjort av vegetabiliska fetter som tex. palmolja och till skillnad från smör, som kommer naturligt från kon, så tillverkas margarin kemiskt på fabrik. Jag vill inte peka ut någon eller hamna i bråk, men jag vill berätta att det inte finns någonting bra i margarin över huvud taget. Oavsett vad reklamerna säger så säger de bara det för att de vill tjäna pengar. 
Hur kan jag vara så säker på min sak? Det är jag inte. Men jag har läst hundratals artiklar både i tidningar och på nätet om vad margarin egentligen är och hur det framställs. Här är en länk från matfusket.com som ni kan läsa om ni är intresserade av vad ni egentligen stoppar i er:
http://www.matfusket.com/kost/margarintillverkning/
 
Jag vill absolut inte hindra någon från att äta margarin. Jag bakar ju med socker, och alla i dagens samhälle känner nog till att vitt socker inte är hälsosamt för dig. Det vet jag också, men jag väljer ändå att använda socker för jag tycker att det ger den bästa smaken. Jag har provat med stevia men har inte hittat rätt sort. Jag får leta vidare. 
Jag bakar alltid med svenskt, osaltat, ekologiskt smör. Jag väljer osaltat smör för att det redan ingår salt i många bakrecept, så saltet i smöret är inte nödvändigt. 
Det finns även många som säger att smör är livsfarligt. På det svarar jag både ja och nej. Broccoli är också livsfarligt om du äter det i för stora mängder. Allt handlar om en balanserad kost (som alla redan vet). Jag dör inte av att äta lite margarin men jag vill inte äta det. Dagen samhälle försöker få oss att tro att "lättprodukter" är bra för kroppen. Hell no! Lättproukter är nästan lika illa som margarin. 
Det jag försöker säga är:
Ät riktig mat, riktigt smör och drick riktig mjölk. Det är vad kroppen är byggd för. Det var nog allt jag ville säga. Om detta inlägget upprör någon får ni hemsk gärna överösa mig med elaka kommentarer. Ibland är det bra med lite motstånd. 
 
 
 

Nej till margarin

Kakor och karameller / 13 April, 2014 - 17:50 / Kakor
0 kommentarer

 
 
Det finns en sak jag har velat ta upp länge, men inte gjort det eftersom jag inte vill vara någon jävla gnällis. Men jag har bestämt mig för att upplysa folk om vad margarin egentligen är. Reklam har fått oss att tro att margarin är bättre än smör. Margarin är ju vegetabiliskt, det borde väl vara nyttigare än smör? 
Fel.
Margarin är gjort av vegetabiliska fetter som tex. palmolja och till skillnad från smör, som kommer naturligt från kon, så tillverkas margarin kemiskt på fabrik. Jag vill inte peka ut någon eller hamna i bråk, men jag vill berätta att det inte finns någonting bra i margarin över huvud taget. Oavsett vad reklamerna säger så säger de bara det för att de vill tjäna pengar. 
Hur kan jag vara så säker på min sak? Det är jag inte. Men jag har läst hundratals artiklar både i tidningar och på nätet om vad margarin egentligen är och hur det framställs. Här är en länk från matfusket.com som ni kan läsa om ni är intresserade av vad ni egentligen stoppar i er:
http://www.matfusket.com/kost/margarintillverkning/
 
Jag vill absolut inte hindra någon från att äta margarin. Jag bakar ju med socker, och alla i dagens samhälle känner nog till att vitt socker inte är hälsosamt för dig. Det vet jag också, men jag väljer ändå att använda socker för jag tycker att det ger den bästa smaken. Jag har provat med stevia men har inte hittat rätt sort. Jag får leta vidare. 
Jag bakar alltid med svenskt, osaltat, ekologiskt smör. Jag väljer osaltat smör för att det redan ingår salt i många bakrecept, så saltet i smöret är inte nödvändigt. 
Det finns även många som säger att smör är livsfarligt. På det svarar jag både ja och nej. Broccoli är också livsfarligt om du äter det i för stora mängder. Allt handlar om en balanserad kost (som alla redan vet). Jag dör inte av att äta lite margarin men jag vill inte äta det. Dagen samhälle försöker få oss att tro att "lättprodukter" är bra för kroppen. Hell no! Lättproukter är nästan lika illa som margarin. 
Det jag försöker säga är:
Ät riktig mat, riktigt smör och drick riktig mjölk. Det är vad kroppen är byggd för. Det var nog allt jag ville säga. Om detta inlägget upprör någon får ni hemsk gärna överösa mig med elaka kommentarer. Ibland är det bra med lite motstånd. 
 
 
 

Havrerutor med mörk choklad

Kakor och karameller / 13 April, 2014 - 17:12 / Rutor i långpanna
0 kommentarer

 
Äntligen har jag kommit igång med bakningen igen! Det känns så fantastiskt skönt att vara hemma i sitt eget kök och kunna sätta fingrarna i en härlig deg. Jag har ju varit ute och backpackat runt i Australien och Asien i nästan 8 månader och jag har upplevt så enormt mycket roliga saker och några mindre roliga olyckor. Men bakning har det inte blivit mycket av. Så nu när jag kom hem blev det att baka direkt. 
Idag har jag gjort några väldigt smarriga havrerutor täckta med choklad. De smakar ungefär som havreflarn fast med choklad på toppen. Inget vidare nyttigt, men fantastiskt gott! Det förtjänar man ibland. 
Jag hittade receptet i den nya Hembakat-tidningen, men för er som inte har den lägger jag ut receptet här. De här rutorna är extremt enkla att baka. Det krävdes knappt någon ansträngning alls. 
 
Ingredienser
8 dl havregryn
2 dl strösocker
½ dl ljus sirap
1 msk bakpulver 
275 g smör, smält 
 
Garnering
200 g mörk choklad, smält
florsocker
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda ihop alla ingredienser till en smulig deg i en bunke.
3. Fördela degen i en smord långpanna, ca 27x30 cm. (Jag använde en 22x30 cm långpanna och det gick hur bra som helst)
4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Låt den kallna i formen.
5. Smält chokladen över vattenbad och bred ut den på kakan och låt stelna. Pudra lite florsocker på kakan innan servering. 
 
 
Kakan före den blev till bitar. 
 
 
Sega havrerutor med choklad. Mums! (Kom ihåg att ta en promenad efter att du ätit dessa.)