Cheesecakebrownies

Kakor och karameller / 29 Juli, 2014 - 19:56 / Kakor
2 kommentarer

 
Brownies har funnits sedan slutet på 1800-talet och uppfanns i USA efter att efterfrågan på en kaka som passade bra i en luchbox, blev stor. De första brownies som bakades var täckta av en aprikos- och valnötsglasyr och receptet går fortfarande att hitta på nätet. Men brownies varvade med cheesecakefyllning är nog en av de bästa jag smakat!  
 
Baka och njut!
 
Ingredienser
 
150 g smör
50 g mörk choklad, i bitar
1 dl kakao
3 ägg
3 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
Färskoströra
200 g färskost, tex Philadelphia
1 äggula
3 msk socker
2 tsk vaniljsocker
 
Gör så här
1. Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret och rör ner choklad och kakao. Låt det svalna.
2. Rör ihop äggen och sockret. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i äggsmeten. Rör ner smöret och blanda det till en jämn smet.
3. Blanda ihop färskosten med äggula, socker och vaniljsocker.
4. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 35 x 40 cm. Häll i browniesmeten. Klicka ut färskoströran ovanpå. Dra ut den i ett fint mönster med en kniv. 
5. Grädda kakan långt ner i ugnen i ca 30-35 min. Låt den svalna och skär den i rutor. Servera gärna kakan med lättvispad grädde och bär.
 
 
 
Så här ser kakan ut när den kommit ut ur ugnen. Sen är det bara att skära den i rutor. 
 
 
Härligt kladdig kaka! 
 
 
 
 

Flädermoussetårta

Kakor och karameller / 17 Juli, 2014 - 10:42 / Tårtor
0 kommentarer

 
Fläder är en fantastiskt ingrediens i bakverk. Blommorna kan man göra saft av eller lägga som dekoration på en tårta. Av fläderbären (eller hyllebär som det heter här i Skåne) kan man gör allt från marmelad, till puréer och saft. Jag har gjort egen fläderblomssaft sedan tidiga tonåren och jag älskar fortfarande att dricka min alldeles egengjorda saft en varm sommardag. 

Den här flädermoussetårtan passar verkligen finsmakaren. Den har en egen karaktär och man måste verkligen tycka om fläder för att uppskatta den här fantastiska tårtan. Det här är helt klart en tårta som är värd att vänta på!
 
Botten
250 g mandelmassa
125 g smör, rumsvarmt 
3 ägg
 
Flädermousse 
4 gelatinblad
100 g vit choklad
4 dl vispgrädde
3 äggulor
½ dl florsocker
1 dl flädersaft, koncentrerad
 
Garnering
färska bär
fläderblomsklase 
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Botten: Riv mandelmassan och rör ner smöret. Tillsätt äggen, ett i taget, och blanda ihop allt till en slät smet.
3. Häll smeten i en springform, ca 24 cm i diameter. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 20 min. Låt den kallna helt i formen. 
4. Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. 
5. Smält den vita chokladen över vattenbad. Vispa grädden lätt.
6. Vispa äggulor och florsocker poröst och rör ner i grädden. 
7. Krama ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull tillsammans med 2 msk flädersaft. Rör i det smälta gelatinet och resten av saften. 
8. Vänd försiktigt ner den smälta chokladen. Häll smeten i formen och låt den stå i frysen i ca 4 timmar. Ta fram tårtan ca 30 min innan servering. Garnera den med färska bär och en fläderblomsklase. 
 
 
Mums till fikat!

Daimglasstårta

Kakor och karameller / 16 Juli, 2014 - 17:30 / Tårtor
0 kommentarer

 
När jag fyllde år för några veckor sedan ville jag verkligen fira mig själv som det lilla barn jag fortfarande är, så jag började skissa på en perfekt tårta. Jag funderade på vilka smaker jag tycker bäst om och vad som passar ihop. Jag är överförtjust i daim och glass är en av mina största laster, så det självklara valet blev en Daimglasstårta! 
 
Tårtan är mycket enkel att göra och älskas av alla! Bottnen består av mandelmaräng och ovanpå hälls gräddfyllningen och fryses in. Sen är det bara att vänta några timmar och plötsligt har du en barnsligt god tårta som försvinner på några sekunder!
 
Mandelmarängbotten
100 g sötmandel
4 äggvitor (spara gulorna)
1 dl strösocker
 
Fyllning
4 äggulor
1 dl florsocker
5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
2 dubbla Daim, grovhackade
 
Garnering
1 dubbel Daim, grovhackad 
 
Gör så här:
1. Bottnen: Sätt ugnen på 175 grader. Klä bottnen med bakplåtspapper på en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Smörj och mjöla kanterna. 
2. Mal mandeln i en mandelkvarn. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ihop allt till en smet. Vänd försiktigt ner mandeln.
3. Bred ut smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna helt i formen. 
4. Fyllning: Vispa äggulorna och florsocker till en fluffig smet. Vispa grädden och blanda ner den och vaniljsockret i äggsmeten. Vänd försiktigt ner daimen i smeten. 
5. Häll daimsmeten över kakan och ställ formen i frysen i några timmar. Ta fram tårtan 10-15 min före servering. Garnera kakan med hackad daim. 
 
NJUT!
 
 
En tårta barnen kommer att älska!