Kanelkladdkaka med hasselnötstopping

Kakor och karameller / 23 Juni, 2013 - 23:28 / Kakor
0 kommentarer

Jag brukar säga att man inte kan få allt här i världen, även det man drömmer mest om. Fast om man är ihärdig och envis (som jag) kan man faktiskt få allting man önskar sig. Som en kanel och hasselnötskaka till exempel! 
 
Jag bläddrade igenom en av mina hundratals baktidningar och föll för kanelkladdkakan med hasselnötter, men valde att ge den en egen touch av mörk choklad. 
Om ni inte gillar smaken av mörk choklad, går det utmärkt att byta ut den mot mjölkchoklad. 
 
Tips
Jag använde 300 g mjölkchoklad i smeten istället för 200 g som det står i orginalreceptet. Kakan fick då en fastare form och en rikare smak av choklad, utan att dölja kanelsmaken. 
I receptet står det att man ska krossa kanelstänger och det beror på att man vill ha fram den goda kanelsmaken. Färskkrossade kryddor smakar nämligen mycket mer än färdigmalda på burk. Så om ni inte orkar krossa kanelen, byt då ut den mot 2-3 tsk mald kanel. 
 
Ingredienser
200 g smör
200 g grovhackad mjölkchoklad (300g)
0,5 dl strösocker
2 krossade kanelstänger
1 tsk salt
1 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
 
Topping
0,5 dl vispgrädde
100 g grovhackad mörk choklad (mjölkchoklad)
200 g rostade hasselnötter
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen 175 grader. Smält smöret och ta kastrullen från värmen. Tillsätt chokladen och blanda tills allt har löst sig. Rör ner socker, krossad kanel och salt. Blanda mjöl och vaniljsocker i en bunke och sikta ner i smeten. Vänd ner ett ägg i taget och arbeta samman till en jämn smet. 
2. Täck botten på en springform (ca 23 centimeter i diameter) med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen i ca 20-25 min. Kakan ska vara kletig i mitten. Ta ut kakan och låt svalna innan du avlägsnar formen. 
3. Hetta upp grädden och ta av kastrullen från värmen. Tillsätt chokladen och rör om tills allt har smält. Låt svalna något och bred sedan glasyren över kakan. Hacka hasselnötterna och toppa med dessa.
4. Servera kakan med vispgrädde eller vaniljglass.
 
Hasselnötter och kanel! Mums! 
 

Cupcakes

Kakor och karameller / 18 Juni, 2013 - 20:15 / Kakor
0 kommentarer

 
 
 
Cupcakes! Det roligaste men pilligaste jag vet. Men så fantastiskt fina dom blir. 
 
Idag tog jag hjälp av Sofia Rising, som fotade mig med mina cupcakes. Tack så hemskt mycket, Sofia! 
Om man väl har en blogg kan man lika gärna göra den fin. Så snart kommer det en ny header med meny. Ska bli så kul att se slutresultatet!
 
De söta muffinsformarna är köpta på Ting här i Lund. Skulle bara gå in och kika lite och upptäckte att det fanns massor av bakningsatteraljer. Så blev såklart tvungen att köpa de här superfina formarna. 
Kakfatet kommer från Pip Studio - ett holländskt porslinsmärke. Fantastiskt fint porslin! 
 
Nu till receptet. Fick så mycket jordgubbar över efter jordgubbscheesecaken, så att göra jordgubbscupcakes var ett självklart val. 
 
Ingredienser
125 g osaltat smör, rumstempererat
ca 2 dl strösocker
skal från 1 lime
2 ägg
3,75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 krm salt
1,25 dl yoghurt naturell
125 g färska jordgubbar
saften av 1 lime
 
Frosting
125 g osaltat smör, rumstempererat
250 g färskost
6-7,5 dl florsocker
1 msk limesaft
skalet från 1 lime
1 tsk vaniljsocker eller vaniljessens
rosa färgpasta (karamellfärg)
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Klä en muffinsplåt med pappersformar (eller använd dubbla formar på en vanlig plåt).
3. Vispa smör, strösocker och limeskal ljust och luftigt.
4. Tillsätt äggen, ett i taget. Vispa ordentligt mellan varje ägg. 
5. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och salt i en annan bunke.
6. Vänd ner en tredjedel av de torra ingredienserna i smeten.
7. Rör ner yoghurten.
8. Mosa jordgubbarna och limesaften i en skål. Vänd ner resten av de torra ingredienserna i smeten växelvis med de mosade jordgubbarna. Rör om.
9. Fyll formarna till ca två tredjedelar med smet.
10. Grädda mitt i ugnen i ca 18-22 min.
11. Ta ut plåten från ugnen och låt svalna i ca 5 min. Flytta sedan över muffinsen på ett galler och låt dem svalna helt. 
 
Frosting
1. Vispa smör och färskost ljust och krämigt.
2. Sikta ner florsocker och tillsätt limesaft, limeskal och vaniljsocker. Fortsätt vispa till smidig konsistens. Tillsätt mer florsocker om det behövs. Rör till sist i färgpastan till önskad nyans. 
3. Spritsa frostingen över muffinsen och avsluta med valfri dekor t.e.x pärlor, strössel, rosett. 
4. ÄT!!
 
 
 
Fokuserad på frostingen! 

Jordgubbscheesecake med choklad

Kakor och karameller / 16 Juni, 2013 - 21:11 / Cheesecakes
0 kommentarer

Något jag hört mer av det senaste året är att vissa personer envisas med att kalla jordgubben för "jordhen" eftersom det är diskriminerande mot kvinnor att det heter "gubbe". Löjligare påhitt har jag sällan hört. Ordet gubbe är dialektalt och betyder liten klump. Det har alltså inget att göra med en äldre man. Jag är ju tjej och kunde inte bry mig mindre att det heter jordgubbar, för det handlar ju inte ens om en gubbe. 
När jordgubben först kom till Sverige kallades den ananassmulton, eller parksmultron. Då är väl ändå jordgubbe bättre?
 
Men nu är det sommar och dags att frossa i jordgubbar! Jag älskar jordgubbar, de är nog de godaste bären som finns. 
Därför har jag idag bakat en ljuvlig jordgubbscheesecake med mörk choklad. Riktigt fyllig och god! De söta bären bryts perfekt mot den syrliga färskosten och cremé fraichen. Den här måste ni bara testa!
 
 
Botten
250 g digestivekex choklad
150 g smör
 
Fyllning
400 g färskost
2 tsk kakao
2 dl strösocker
2 ägg
3 dl färska jordgubbar
100 g mörk choklad, 70 procent
3 dl cremé fraiche
 
Dekoration
några dl jordgubbar 
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kexen till smulor i en matbredare.
2. Smält smöret och blanda ihop det med kexsmulorna.
3. Ta em rund springform, ca 26 cm i diameter, och lägg ett bakplåtspapper i botten. Tryck ut kexblandningen i formen och grädda mitt i ugnen i ca 5-7 min.
4. Vispa ihop färskost, kakao och 1,5 dl av sockret samt äggen till en slät smet. Vänd försiktigt ner de hackade jordgubbarna.
5. Häll smeten ovanpå kexbottnen. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min tills smeten stelnat.
6. Smält chokladen över vattenbad och vispa ihop den med cremé fraichen och 0,5 dl socker.
7. Ta ut kakan ur ugnen. Bred försiktigt chokladblandningen över den första fyllningen. Grädda kakan i ugnen i 6-8 min. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i ca 30 min.
8. Låt kakan svalna helt och låt den stå i kylen i någon timme eller över natten. Dekorera med färska jordgubbar.
 
Mums!
 
 
Tips!
Bli inte orolig om fyllningen får en tråkig, grå färg. Den blir brunare i ugnen. 
 
 
En riktigt sommrig tårta!

Devil´s cake

Kakor och karameller / 11 Juni, 2013 - 18:04 / Kakor
0 kommentarer

Denna chokladkakan är sannerligen en uppfinning av djävulen! Så förföriskt god att den smälter i munnen, och man vill bara ha mer! Jag brukar kalla den "Evil Cake" eller "Elak kaka." 
 
"Kaloribomb" är också ett bra ord på den, men är man sugen på choklad är detta helt klart en av de bästa kakorna du kan äta! Att tänka på är att låta kakan stå inne i ugnen längre än vad recpetet anger (15-20 min). Min kaka stod inne i 25 min och var ändå rinnig på insidan, men god ändå! 
 
Kaka:
250 g choklad
250 g smör
4 ägg'
3,5 dl florsocker
2 dl vetemjöl, siktat
4 msk puré eller juice av frukt eller bär
 
Topping:
0,5 dl strösocker
100 g mörk choklad (60-70%, hackad)
0,5 dl grädde
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 160 grader
2. Smält chokladen och smöret i mikron eller över vattenbad. 
3. Vispa ihop ägg och florsocker fluffigt för hand, tillsätt choklad och smör-blandningen och vänd ner det siktade mjölet. häll sist i puré, (jag använde äppeljuice). Häll därefter smeten i den smörade och bröade formen. (Bröa med kakao!) Hit kan du förbereda och frysa in.
4. Grädda kakan i (15-20) min i mitten av ugnen. Kakan ska inte vara helt genombakad. 
5. Smält sockret till en mörk karamellsmet. (Tänk på att röra om hela tiden så det inte bränns!) Slå på grädde och låt koka någon minut, låt svalna något och häll kolan över den hackade chokladen. Bred ut toppingen på den avsvalnade kakan. Sikta över kakao.
 
Nu är den färdig att avnjutas, eller ätas i en tugga! 
 
 
Världens bästa kompis när du är ledsen, trött eller bara sugen på choklad! 
 

Rabarberpaj

Kakor och karameller / 05 Juni, 2013 - 10:40 / Kakor
0 kommentarer

 
Bloggen har vilat lite de senaste 2 veckorna, men jag har både varit sjuk och bortrest. Men i lördags fick jag tid att baka och det blev självklart rabarberpaj! Jag är överförtjust i rabarber och kan äta det rått (hur gott som helst!). Men inget slår en härligt syrlig rabarberpaj med vaniljvisp. 
Pajen är mycket enkel att göra och är klar på bara 40 min i ung. 
 
Ingredienser:

150 g smör
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl strösocker
 
Fyllning
400 g rabarber
1 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull.
2. Blanda ihop de torra ingredienserna. Rör ner dem i smöret och blanda till en smulig massa.
3. Skär rabarbern i mindre bitar, Blanda dem med potatismjölet och vaniljsocker.
4. Lägg hälften av smuldegen i en pajform ca 18 x 25 cm eller ca 22 cm i diameter.
5. Fördela rabarbern över och strö därefter på resten av smuldegen. 
6. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 40 min. Servera den ljummen med vaniljglass eller vaniljvisp. 
 
 
Nu är det bara att njuta!