Kardemummabullar

Kakor och karameller / 09 Maj, 2013 - 17:12 / Söta bröd

 
 
Jag älskar kardemumma! Det är helt klart en av de godaste kryddor som existerar. Smaken av kardemumma är så god, rätt och mysig (om en smak nu kan vara det). Trots sitt underliga namn är kardemumma en fantastiskt krydda, så vad passar inte bättre än kardemummabullar. Tänk er kanelbullar, fast utan kanel och med mycket mer kardemumma. 
 
Att tänka på
Detta är ett ameriskanskt recept, därav gram istället för deciliter, men jag har hittat en liten omvandlingstabell som ni kan ta hjälp av. Dock räcker det absolut med 2 dl socker i vetedegen. 
 
Konverteringstabell
100 g vetemjöl = ca 1,6 dl
10 g salt = 1 tsk
60 g ägg = 1 ägg
35 g äggvita = äggvita från 1 ägg
25 g äggula = äggula från 1 ägg
100 g grädde = ca 1 dl
3 g bakpulver = ca 1 tsk
100 g strösocker = knappt 1,2 dl
10 g olja = 0,5 msk
15 g honung = ca 1 msk 
 
 
Vetedeg
5 dl mjölk
75 g jäst
1 100 g mjöl (cirka)
5 g salt
200 g socker
200 g smör, rumsvarmt 
1 ägg
15 g kardemumma
 
Fyllning
200 g smör, rumsvarmt
200 g socker
kardemumma
vaniljsocker
 
Topping
ägg till pensling
200 g smör, smält
rörsocker
 
 
1. Värm mjölken till 37 grader och blanda den med jästen och hälften av mjölet. Låt jäsa i 1 timme under bakduk. 
2. Tillsätt övriga ingredienser och knåda väl. Kavla ut degen till en rektangulär platta.
3. Bred på smöret och strö socker, kardemumma och vaniljsocker över degen. Rulla degen och skär ut bullar. Låt jäsa under duk till dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Pensla bullarna med ägg och grädda dem sedan mitt i ugnen i ca 8-10 min. Pensla därefter bullarna med smör och strö rörsocker över dem.  
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: