Italiensk smörgåstårta

Kakor och karameller / 28 Maj, 2014 - 00:02 / Tårtor

 
 
Det är inte speciellt förvånande att jag som älskar att baka även tycker om att göra smörgåstårtor. Trots att jag jobbar med det har jag inte lyckats tröttna på det och det roliga med smörgåstårtor är att man kan slänga i, i princip allt och det smakar ändå gott. 
Denna italienska smörgåstårta har jag hittat i det nyaste nummret av Hembakat (var annars?). Om du gillar att baka och inte har spanat in tidningen Hembakat än tycker jag det är dags att du gör det. Det fungerar som en inspirationsbomb för mig och jag blir alltid så glad när jag hämtar posten och ser att tidningen har kommit. 
 
Några tips inför att baka en smörgåstårta:
* Du kan självklart baka brödet till tårtan själv, men det går lika bra och smakar lika gott att köpa det i affär. 
* Tänk på att göra tjocka lager fyllning. Regeln för en smörgåstårta lyder: mer fyllning och mindre bröd. 
* Det är väldigt viktigt att en smörgåstårta får "gona till sig" och ligga i kylskåp minst en hel dag, gärna över natten, så att brödet hinner mjukna till, innan du äter den. Annars blir den lätt torr. 
 
Detta recept är skrivet för en 16 personers smörgåstårta, så om du vill göra en mindre för bara 4 personer är det bara att dela allt med fyra. 
 
Ingredienser
 
24 skivor formfranska eller 1 runt bröd, 25 cm i diameter
 
Tomat & yoghurtfyllning
2½ dl turkisk yoghurt
6 soltorkade tomater i olja
salt & peppar
 
Basilika & pinjenötsfyllning
1 kruka basilika
2 msk olivolja
1½ dl créme fraiche 
50 g pinjenötter
½ tsk örtsalt
 
Garneringskräm
3 dl turkisk yoghurt
½ citron, finrivet skal
salt & peppar
 
Garnering
150 g + 75 g salami i skivor
300 melon
3 fikon, färska
några svarta oliver
100 g mozzarellabollar
basilikablad
 
Gör så här:
1. Tomat & yoghurtfyllning: Kör lite av yoghurten med de soltorkade tomaterna i en matbredare eller med en stavmixer. Tillsätt resten av yoghurten, salt och peppar och blanda.
2. Basilika & pinjenötsfyllning: Mixa basilikablad och olja med en stavmixer. Blanda den mixade basilikan med créme fraiche. 
3. Stöt pinjenötterna i en mortel och tillsätt dem i basilikaröran. Smaka av med örtsalt.
4. Kantskär alla brödskivor. Skär till dem så att det blir tre bottnar som mäter 25 cm i diameter, använd till exempel en tallrik som mall.
5. Lägg en brödbottnen på en bricka och bred på tomat & yoghurtfyllningen. Täck med en brödbottnen och bred på basilika & pinjenötsfyllningen. Avsluta med den sista brödbottnen. 
6. Garneringskräm: Blanda yoghurt, citronskal, salt och peppar till en röra och bred den runt om hela tårtan.
7. Täck över med plastfolie och låt stå i kylskåp i minst en dag (helst ett dygn). 
8. Garnera med den stora mängden salamiskivor som du placerar något omlott runt om hela tårtan. 
9. Skär melonen i tärningar och fikonen i klyftor. Garnera med melon, fikon, resterande salamiskivor, oliver, mozzarellabollar och basilikablad. 
 
Smörgåstårta med inspiration från Italien
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: