Påskbakning

Kakor och karameller / 31 Mars, 2013 - 14:48 / Cupcakes och muffins

Nu är det påsk, och vad passar då inte bättre än påskcupcakes och påsktårta? Receptet på tårtan hittade jag i de nyaste nr av "Hembakat". Cupcakesen har jag skapat genom att kombinera två olika recepet och såklart hittat på lite själv. 
Både tårtan och cupcaksen var enkla att göra. Ett tips är dock att göra chokladkrämen först eftersom den ska stelna i flera timmar. Men bara man har lite tålamod och fingerfärdighet går det bra! Kycklingarna/ankorna gjorde jag några dagar i förväg. Dock var receptet i tidningen bara beräknat till 8 personer så jag fick göra om recepetet till 12 personer, därav de konstiga måtten. Men den blir verkligen bra! 
 
 
Här kommer receptet på frostingen till cupcaksen. Själva muffinsen är gjord av en standardsmet som går att hitta på vilken sida som helst på nätet. Men frostingen är med citronsmak. 
 
Citronfrosting:
125 g färskost
60 g osaltat smör
7-8 dl florsocker, siktat
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl citronsaft
gul karamellfärg
 
Gör så här:
Vispa färskost, smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft till smidig konsistens. Tillsätt mer florsocker om det behövs. Tillsätt önskad mängd karamellfärg.
 
Jag spritsade bara längst ut i kanten på mina cupcakes eftersom jag ville få känslan av ett runt fågelbo. Men självklart kan man spritsa precis hur man vill!
 
 
 
Chokladtårta med vit chokladmousse
 
Botten
113 g smör
75 g mörk choklad
3 ägg
1,5 dl strösocker
2,25 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
en nypa salt
 
Vit chokladmousse
190 g vit choklad
3 dl grädde
150 g färskost (philadelphia) 
 
Chokladkräm
375 g mörk choklad
3/4 dl vispgrädde
113 g smör
 
Fyllning
lemon curd
se recept på "Pavlova"
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa med kokos, en form på ca 22 cm i diameter, med löstagbar kant. 
2. Smält smör, lägg i chokladen och låt den smälta.
3. Vispa ägg och socker vitt och riktigt poröst. Rör ner chokladsmeten.
4. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten med en slickepott.
5. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 35 min. Låt kakan svalna och ta ut den ur formen.
 
6. Chokladmousse:
Smält chokladen över vattenbad. Vispa grädden till fast konsistens. Rör färskosten mjuk i en skål. Häll chokladen över osten och rör till en slät smet. Blanda ostsmeten med grädden.
 
7. Chokladkräm
Smält chokladen tillsammans med grädde och smör över vattenbad. Låt svalna i rumstemperatur i 1-2 tim, tills krämen tjocknar. Den ska kunna gå att bre ut på tårtan så ställ den inte i kylen, då blir den stenhård. 
 
8. Montering:
Dela tårtbottnen i tre lager. Lägg understa delen på ett fat. Bred på ett tunt lager lemon curd. Bred sedan den vita chokladmoussen över. Lägg på den andra bottendelen. Bred på lemon curd och vit chokladmousse även på den. Lägg på den sista bottnen. Täck med plastfolie och låt stå i kylen ca 30 min - 1 timme. 
 
9. Ta ut tårtan och bred snabbt på chokladkrämen över hela tårtan. För att undvika smulor i chokladsmeten är det bra att lägga en stor klick längst upp och arbeta utåt och nedåt. 
 
10. Hyvla nougat och lägg som ett fågelbo uppe på tårtan. Dekorera med färgade ägg. 
 
KLART!
 

 
Chokladtårta med vit chokladmousse! Mums! 
 
 
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: