Adventsmys

Kakor och karameller / 10 December, 2014 - 15:07 / Kakor

 
 
I helgen hade jag några kompisar över och vi hade adventsmys här i lägenheten. Jag hade såklart bakat några riktiga godingar att bjuda på. 
De flesta recepten hittade jag i denna månadens nummer av Hembakat. Jag blev riktigt nöjd med saffranscheesecaken. Den är magisk! Det går såklart att pynta tårtan med vad man tycker passar. I orginalreceptet är det minimaränger på tårtan men jag valde minimarchmellows istället. 
 
Här kommer recepten. Om ni gillar saffran borde vi verkligen testa cheesecaken!
 
Saffranscheesecake
 
Botten
150 g pepparkakor
75 g smör, osaltat
 
Fyllning
4 ägg
1½ dl strösocker
200 g färskost
4 dl vispgrädde
1 paket saffran, ½ g
 
Saffransgelé 
2 gelatinblad
1 dl strösocker
1 dl vatten
½ paket saffran
 
Garnering
pepparkakor
minimarchmellows
 
Gör så här:
1. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj kanterna.
2. Krossa pepparkakorna till små smulor med en mixer eller i en matbredare.
3. Smält smöret och blanda det med kaksmulorna. Tryck ut blandningen i formen och låt den vila i frysen i 1 timme. 
4. Fyllning: Separera äggen i gulor och vitor i vars en skål. Vispa ihop gulorna med sockret tills det blir poröst. Tillsätt färskosten och rör till en jämn smet.
5. Vispa grädden tillsammans med saffran och vänd ner det i äggsmeten. Vispa äggvitan till skum och vänd försiktigt ner den. 
6. Häll smeten ovanpå bottnen och låt den stå i frysen i ett par timmar eller tills den stelnat. 
7. Saffransgelé: Lägg gelatinbladen i blöt i ca 5 minuter. Koka ihop socker, vatten och saffran i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Krama gelatinet och lägg det i den varma sockerlagen. Rör om. Låt gelén svalna lite och häll den sedan på tårtan. Låt tårtan stå i frysen en stund till. 
8. Ta fram cheesecaken en stund innan servering. Garnera gärna tårtan med tex minimarchmellows och pepparkakor. 
 
 
 
En riktigt julig tårta!
 
 
 
 
 
 
Fudge med glögg
 
 
  
 
För den som älskar glögg! 
 
 
50-60 st
 
3 dl vispgrädde
1 ½ msk kakao
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 g smör
100 g mörk choklad, 70 procent, hackad
2 msk vinglögg
½ tsk mald kanel
 
Gör så här:
1. Häll grädden i en tjockbottnad kastrull. Vispa ut kakaon i grädden.
2. Tillsätt socker, sirap och smör. Koka upp och låt smeten koka tills den når en temperatur på 125 grader. 
3. Rör i den hackade chokladen, glögg, och kanel. Rör om till en slät smet. 
4. Häll smeten i en form, ca 20x20 cm, med bakplåtspapper i botten. 
5. Låt fudgen kallna helt innan du skär den i bitar. Förvara fudgen i kylskåp. 
 
 
 
 
 
Saffranssockerbullar med vit choklad
 
 
 
Till dessa bullarna använde jag en färdig mjölmix till Lussekatter från Dr Oetker. Då var det bara att koka upp vatten, hälla över mjölmixen och tillsätta torrjäst. Jag var nyfiken hur pass bra sådanna produkter är eftersom jag aldrig använt dom förut. Bullarna blev riktigt goda, med god saffransmak men inte så saftiga som dom brukar bli. 

Om du vill göra saffransdeg från grunden finns det tusentals recept på nätet. Jag rekommenderar dem med kesella! 
 
Fyllning
150 g vit choklad
50 g smör, rumsvarmt
2 msk florsocker
 
Garnering
ev 1 ägg
smör
socker
 
1. Dela degen i 24-26 bitar och forma dem till bollar. 
Fyllning: Blanda choklad, smör och florsocker till en massa. Dela massan i lika många högar som bullar. Gör ett hål i varje bulle och tryck ner fyllning. Nyp ihop hålet ordentligt. 
2. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. (Pensla eventuellt bullarna med ägg efter jäsningen om du vill ha en glansig yta.) 
3. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 9-13 minuter. 
4. Pensla bullarna med smält smör medan de fortfarande är varma. Doppa bullarna i socker. Låt dem svalna på galler. 
 
 
 
 




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: