Solskensbullar

Kakor och karameller / 24 September, 2014 - 12:45 / Söta bröd

 
 
De här bullarna lever verkligen upp till sitt namn! Söta och saftiga bullar till någon du tycker om, eller dig själv. 
 
Tips!
Runddrivning är en metod som används på bageri för att få runda och släta bullar. Detta görs efter den första jäsningen. Det går till så att du tar degbiten i handen, viker ihop undersidan av bullen och rullar den hårt mot bänken samtidigt som du trycker den nedåt. Om du tycker detta låter svårt finns det massor av videos och tips på nätet! 
 
Ingredienser
50 g jäst för söta degar
100 g smör
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl socker eller vit sirap 
ev 2 tsk kardemumma
ca 9 dl vetemjöl
 
Fyllning
2 dl marzankräm (eller hemmagjord vaniljkräm)
 
Garnering
smält smör
strösocker
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader. 
2. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, ca 37 grader.
Häll degvätskan över jästen så att den löser sig. 
3. Tillsätt salt, socker/ sirap och ev kardemumma. Tillsätt drygt 2/3 av mjölet.
4. Arbeta degen kraftigt för hand i ca 8 minuter eller i maskin i ca 5 minuter. Degen ska bli blank, smidig och släppa från kanten. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter till dubbel storlek. 
5. Arbeta ihop degen och ta sedan upp den på ett mjölat bakbord. Tillsätt mer mjöl om det behövs för att arbeta degen smidig.
6. Dela degen i 2 delar och forma varje del till en längd och dela i 12 lika stora delar. Rulla till släta bullar (använd dig gärna av runddrivning) och lägg bullarna på en bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa 15 minuter. 
7. Gör en grop i mitten av varje bulle och fyll med vaniljkräm. Låt bullarna jäsa i ytterligare ca 10 minuter. 
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 5-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under duk. Efter gräddningen penslas bullarna med smör och doppas i socker. 
 
 
Postat av: Sara H

Ser supermumsiga ut! privatlektion när vi ses? ;)

Svar: Ja absolut! :)
Micha

2014-10-03 @ 09:51:32



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: